Dr. Ekaterini Mitsiou

Akademie der Wissenschaften zu Göttingen, Edition und Bearbeitung byzantinischer Rechtsquellen), Johann Wolfgang Goethe-Universität

Born 1973, Ioannina (Greece), Dr. phil (Byzantine Studies), University of Vienna 2006. Post-doc researcher at the University of Vienna Institute of Byzantine and Modern Greek Studies. Dr. Ekaterini Mitsiou has worked on projects at the Austrian Academy of Sciences and in National Hellenic Research Foundation (Athens). In the Wittgenstein-project (1 Feb. 2016 - 31 Dec. 2018) she focused on elite and non-elite mobility with the help of digital tools (network analysis, GIS), as well as on microstructures and transcultural phaenomena in the Empire of Nicaea (1204-1261).

Research interests:

• Socioeconomic history of Byzantium
  • Byzantine (female) monasticism
  • Gender studies
  • Social Network Analysis and spatial analysis
  • Transcultural studies
  • Byzantine Law

Publications (selection):

Mitsiou, E., “Networks of Nicaea: 13th century socio-economic ties, structures and prosopography”, in: Liquid and Multiple: Individuals and Identities in the Thirteenth-Century Aegean, G. Saint-Guillan – D. Stathakopoulos (eds.), Paris 2012, pp. 91–104.

Mitsiou, E., “The Byzantines and the „others“. Between transculturality and discrimination”, in: Byzantium as Bridge between West and East. Proceedings of the International Conference, Vienna, 3rd-5th May, 2012, Ch. Gastgeber – F. Daim (eds.) [Denkschriften der philosophisch-historischen Klasse 476; Veröffentlichungen zur Byzanzforschung 36], Vienna 2015, pp. 65-74.

Mitsiou, E., „Die Netzwerke einer kulturellen Begegnung: byzantinische und lateinische Klöster in Konstantinopel im 13. und 14. Jh.“, in: Abrahams Erbe: Konkurrenz, Konflikt und Koexistenz der Religionen im europäischen Mittelalter, L. Lieb – Kl. Oschema – J. Heil (eds.) [Das Mittelalter. Perspektiven mediävistischer Forschung. Beihefte], Berlin – München – Boston 2015, pp. 359-374.

Mitsiou, E., “The Empire of Nicaea (1204–1261): a transcultural society?”, in: Union in separation. Diasporic groups and identities in the Eastern Mediterranean (1100-1800), G. Christ at. al. (eds.) [Viella Historical research 1], Rome 2015, pp. 137-152.

Mitsiou, E. – Preiser-Kapeller, J., “Moving Hands: Types and Scales of Labour Mobility in the Late Medieval Eastern Mediterranean (1200-1500 CE)”, in: Micro-Spatial Histories of Global Labour, A. Gerritsen - Chr. De Vito (eds.), Palgrave 2016, pp. 29-67.

W: https://univie.academia.edu/EkateriniMitsiou

Contact: